perjantai 2. joulukuuta 2005

Mitä rebornnuket ovat?

Olen Tiia-Maria Olsson ja kotonani pienessä vauvapajassani valmistuvat yksilöllisesti suunnittelemani rebornnukkevauvat. Oikeastaan tämä touhu ei rajoitu enää vain yhteen huoneeseen, vaan nuket ovat vallanneet huoneita toisensa jälkeen jo ympäri taloa! Oman tilansa vievät ihanat vauvanvaatteet, joihin olen myös täysin hurahtanut. En voi olla ostamatta, jos näen jotain pienen pientä ja ihanaa vauvan vaatetta. Näitä ihanuuksia olenkin sitten ostellut jo Englannista, Irlannista, Amerikasta ja monista muistakin paikoista Suomen lisäksi. Tila vain tahtoo loppua kesken ja pian kai tarvitsen jo hallin näille niin ihanille vaatteille!

Rebornnukkeihin tutustuin vuonna 2005 erään tuttavani kautta, joka oli hankkinut itselleen muutamia nukkeja. Ne tuntuivat tietysti hämmästyttäviltä, kun olivat aivan eri näköisiä kuin tavalliset nuket ja olivat painavia! Se oli menoa kertaheitolla. Pian tilasin jo oman nuken ja sitten maailmalta lisää ja lisää. Nyttemmin olen näistä nukeistani jo luopunut ja kotini täyttää itse tekemäni nukkevauvat.

Rebornnuket ovat käsintehtyjä, aidon vauvan näköisiä nukkeja. Tekotekniikoita on monia. Aluksi tilasin nukkeni enimmäkseen ulkomailta kokeneilta tekijöiltä, mutta kuten sanottua, nykyään valmistan niitä myös itse. Aivan ensimmäiset oppini olen saanut itseopiskeluna, kursseilta, sekä etäopiskeluna englantilaisilta ja saksalaisilta arvostetuilta nukketaiteilijoilta. Opiskeluihin kului useita kuukausia ja se oli totista työtä. Joskin se oli myös hyvin mielenkiintoista, joten aika ei tuntunut missään!

Nuken tekeminen on aikaa vievä prosessi. Aihiot tilataan ulkomailta. Ensin tehdasväri poistetaan, jonka jälkeen voidaan aloittaa värjäys. Käytän Genesis Heat- sekä Real Effect -värejä, joilla saan aikaan erittäin luonnollisen värisen ihon. Genesis Heat -värjäyksessä jokainen värikerros poltetaan uunissa erikseen. Värisävyt sekoitan itse ja vuosien mittaan olenkin onnistunut kehittämään toimivan erityistekniikan, jonka avulla saan ihon pinnan erehdyttävästi oikean vauvan ihoa muistuttavaksi. Luonnollisesti pyrin mahdollisimman aidon näköiseen lopputulokseen, joten maalaan vauvan iholle huolellisesti myös verisuonet ja muut pienet yksityiskohdat. Hiukset istutetaan yksi/kaksi kerrallaan, kuten myös silmäripset. Tähän käytän vauvan hiusta muistuttavaa angora-mohairia. Nuket painotan siten, että ne tuntuvat käsiteltäessä vastasyntyneeltä vauvalta. Myös päätä täytyy tukea pideltäessä. Pienet sormen- ja varpaankynnet värjätään myös yksityiskohtaisesti.

Taidemaalausta olen harrastanut nuoresta lähtien ja tuntuu, että olen nyt löytänyt taiteenlajin, mikä tuntuu omimmalta. Vauvat ovat todella lähellä sydäntäni. Olen ollut lasten kanssa tekemisissä 16-vuotiaasta lähtien ja omia tyttöjä minulla onkin kolme, jotka eivät asu kotona enää, ovat jo aikuisia. Kotona asustelee sen sijaan vielä lapsia, jotka eivät ole biologisesti omiani, mutta muuten heitä ei erota omistani mikään. :)

Työtäni olen tehnyt paljon keskosten parissa vastasyntyneiden teho-osastolla ja myös vierihoito-osastolla olen hoidellut vastasyntyneitä vauvoja. Vauvoja on siis tullut katseltua vuosien aikana aika runsaasti. Vauvoista en saa koskaan tarpeekseni. Kaikki vauvat ovat ihania, jokainen vastasyntynyt lapsi on kuin taideteos, jota voisi lakkaamatta ihastella. Tuntuu, että olen löytänyt parhaimman harrastuksen, mitä toivoa saattaa. Tässä yhdistyvät minulle rakas taide ja ne niin ihanat vauvat, joita ei ole ympärillä koskaan liikaa.

Tässä ajan kuluessa ja kokemukseni lisääntyessä on vaatimustasoni tässä taiteen lajissa kasvanut melkoisesti. Enää ei riitä, että nukke on enemmän kuin tavallinen nukke, vaan sen on oltava lähes oikean vauvan veroinen. Sen täytyy todella erehdyttää. Suurin kiitos työstäni oli, kun eräs kätilö luuli nukkeani oikeaksi vauvaksi. Se oli parasta palautetta mitä voi saada. Näitä "testejä" olenkin sitten järjestänyt nukeillani useita. Tuloksena on ollut vauvaonnitteluja ja muuta tämän suuntaista hauskaa. :)

Tämän piti alkuun olla vain harrastus, ja tarkoitus oli kartuttaa kokoelmaani niin runsaasti omatekemilläni nukeilla, että voisi järjestää näyttelyn. Nyt on kuitenkin suosio ja kysyntä yltänyt jo niin suureksi, että päätin perustaa toiminimen, jotta voisin halukkaille myös myydä nukkevauvojani. Yhtäkään nukkea en päästä käsistäni, ellei se täytä korkeita kriteerejäni aitouden suhteen. Jokainen nukke on yksittäiskappale kaikkine huolellisesti suunniteltuine yksityiskohtineen. Nukkevauveleillani on siis tyytyväisyystakuu. :) Jokainen täältä nukkevauvapajalta adoptioon lähtevä nukkevauveli saa mukaansa adoptiotodistuksen, jossa on vauvan nimi (adoptioperhe saa halutessaan valita), syntymäaika ja mitat.

Nuket ovat keräilynukkeja, eivät lasten leluja. Niitä voidaankin tilata esimerkiksi lahjoiksi aikuisille ihmisille, jolloin niistä pyritään tekemään mahdollisimman samannäköisiä, kuin lahjan saaja itse syntyessään. Nuket ovat myös erittäin sopivia erilaisiin opetustarkoituksiin aidon tuntuisen käsiteltävyytensä vuoksi esimerkiksi äitiysneuvoloihin, sairaaloihin ja hoito-alojen oppilaitoksiin. Ne sopivat myös vaikkapa teattereihin, näytelmiin, televisio-ohjelmiin jne. Yleensä aina laadukkaimmat rebornnuket ovat myös hinnaltaan korkeampia. Siitä huolimatta rebornnuken ostoa harkittaessa suosittelen kiinnittämään huomiota nimenomaan korkeaan laatuun. Useimmat meistä kuitenkin haluavat, että juuri se oma rebornnukke näyttää ihan erehdyttävästi aidolta vauvalta ja myös tuntuu! Koska sijoitus on iso, on oikeus vaatia myös parasta. :)

Meitä aikuisia nukkefaneja on lukuisia, eikä keräilyyn tarvita mitään erityistä syytä. Useimmat nämä nuket saavat hyvälle tuulelle, se riittää! :) Tämä nukkemaalaus on yksi taiteen laji muiden ohella, ja jokaisen nukketaiteilijan nukke on valmistettu aivan tekijän omalla käsialalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti